Kompletný sprievodca SPF starostlivosťou

mceclip0-102

Jar je tu a leto pomaly, ale isto klope na dvere. Hoci vieme, že ochranu pred slnkom treba používať celoročne (naozaj) a nielen v lete, určite je dobré nepodceňovať prípravu a samotnú starostlivosť. Poradíme vám, aké výrobky si vybrať, čomu sa vyhnúť a dokonca aj to, aký je rozdiel medzi chemickými a minerálnymi filtrami či samotnými UV faktormi.

 

Stále a znova: Chráňte svoju pokožku pred slnkom

Ochrana pokožky pred slnkom je absolútnou, nekompromisnou a vedecky podloženou metódou na spomalenie prejavov starnutia a zabránenie ďalšiemu poškodeniu pokožky. Pretože priame slnečné žiarenie je hlavnou príčinou predčasného starnutia, hyperpigmentácie a rakoviny kože. Ako tomu predchádzať? Jedným z najdôležitejších krokov na udržanie zdravej pokožky je každodenná ochrana pokožky pred škodlivým slnečným UV žiarením. Vždy používajte opaľovací krém s minimálnym ochranným faktorom SPF 30, a to aj počas zamračených dní, a výrobok opakovane nanášajte každé dve hodiny alebo podľa pokynov výrobcu. Ochranu pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia vám pomôže zabezpečiť aj nosenie ochranného oblečenia, klobúkov a slnečných okuliarov.

Stavte na zelený čaj

Existuje množstvo dôkazov a výskumov, ktoré dokazujú výhody zeleného čaju a jeho účinnosť ako antioxidantu a liečivej rastliny v starostlivosti o pokožku a celkové zdravie. Zelený čaj, rastlinný extrakt známy aj pod názvom Camellia Sinensis, sa v Ázii pije a používa na lekárske účely už viac ako 4 000 rokov. Je bohatý na polyfenoly a má významné antioxidačné, chemopreventívne, imunomodulačné a protizápalové účinky na pokožku.

Rozsiahla štúdia o používaní rastlinných látok v dermatológii uverejnená v roku 2010 ukázala, že lokálna aplikácia extraktu zo zeleného čaju môže chrániť pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia a predčasným starnutím. Štúdie tiež ukázali, že extrakt zo zeleného čaju zlepšuje hladkosť pokožky, znižuje zápal - konkrétne pôsobí proti baktériám spôsobujúcim akné - a neutralizuje voľné radikály, vďaka čomu je veľmi účinný pri liečbe a spomaľovaní zhoršovania stavu pokožky. Či už si ho vychutnávate vo forme čaju, alebo ho používate ako lokálnu zložku v prípravkoch na starostlivosť o pleť, zelený čaj je skutočne zázračná rastlina. Niet divu, že sa používa (a skúma) už tisícky rokov.

mceclip1-19Súboj filtrov: chemický alebo minerálny?

Pravdepodobne ste už počuli hovoriť o minerálnych alebo chemických, tzv. syntetických filtroch, pokiaľ ide o faktory SPF. Viete však, aký je medzi nimi rozdiel?

Chemické/syntetické filtre

Pri použití týchto filtrov sa určite viac opálite, a to preto, že syntetické filtre fungujú na základe chemickej reakcie. Prenikajú do pokožky, kde na molekulárnej úrovni premieňajú UVB žiarenie na teplo. Prinášajú so sebou aj veľké riziká - od slnečných alergií cez narušenie hormonálneho systému organizmu až po možnú karcinogenitu.

Minerálne filtre

Ide o látky prírodného pôvodu, konkrétne tieto dve - oxid zinočnatý a oxid titaničitý. Na rozdiel od chemických filtrov fungujú na báze zrkadlového efektu a vytvárajú na pokožke fyzikálny štít. Odrážajú a rozptyľujú škodlivé UV žiarenie na povrchu pokožky a ich používanie nepredstavuje žiadne zdravotné riziko.

Je vedecky dokázané, že minerálny oxid zinočnatý pomáha chrániť pred UVA a UVB žiarením a je schválený Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a EÚ ako širokospektrálny opaľovací prípravok.

Rozdiel medzi UV faktormi

Mnohí z nás stále nevedia, aký je vlastne rozdiel medzi faktormi, a my vám garantujeme, že áno, opálite sa aj po päťdesiatke. Poďme si teda na rovinu povedať, čo tieto čísla vlastne znamenajú a ako si na ich základe vybrať správny krém.

SPF (Sun Protection Factor) označuje schopnosť opaľovacích krémov odrážať UV žiarenie. Žiadny opaľovací krém nedokáže odraziť 100 % UV žiarenia. To je dôležité mať na pamäti. SPF 30 blokuje približne 97 % UV žiarenia, pri vyšších SPF je rozdiel približne 1 - 2 %. Či už teda nanesiete 30 alebo 50, najdôležitejšie je, či aplikáciu počas dňa opakujete. Nemusíte? Tak to musíme rýchlo napraviť!

SPF však hlavne udáva, ako dlhšie môžete byť na slnku, kým sa vaša pokožka nespáli (bez použitia krému). Ak použijete SPF 50 a bez krému sa spálite za 15 minút, môžete byť na slnku 50-krát dlhšie, t. j. približne 12 hodín. Ale pozor - v žiadnom prípade to neznamená, že sa natriete 50-kou a budete v pohode celý deň! Práve naopak, vaše telo sa potí, obtiera o oblečenie a ochrana pred slnkom sa postupne vyčerpáva. Preto ju musíte pravidelne obnovovať.

Ktorý výrobok si mám vybrať podľa typu pleti?

CITLIVÁ / SUCHÁ - najlepšou voľbou pre vás je Nutrient Cream SPF 30 od Josh Rosebrook. Kombinuje organické rastlinné oleje, aktívne rastlinné zložky a minerálne pigmenty v jedinečnom výrobku na starostlivosť o pleť. Zloženie obsahuje vysokokvalitnú nepotiahnutú formu mikronizovaného oxidu zinočnatého, ktorý poskytuje účinnú ochranu pred slnkom bez zbytočne ťažkej textúry. Vďaka obsahu minerálnych pigmentov vyrovná tón vašej pleti a redukuje prípadné začervenanie a nedokonalosti. Po jeho použití bude vaša pleť zjednotená, hydratovaná, vyživená a chránená pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia. Môžete si vybrať medzi netónovanou a tónovanou textúrou.

AKNOZNÁ / ZMIEŠANÁ - Juice Beauty SPF 30 Oil-Free hydratačný krém vo svojom zložení kombinuje silu aloe vera, výťažku z morských rias a organického výťažku z hrozna a granátového jablka. Vysoký podiel oxidu zinočnatého poskytuje účinnú ochranu pred slnečným žiarením, pričom jeho textúra nezaťažuje pokožku. Pomáha predchádzať predčasným známkam starnutia spôsobeným každodenným vystavovaním sa slnečnému žiareniu a po použití bude pokožka hydratovaná, vyživená a chránená.

ANTI-AGE / VŠETKY TYPY PLETI - Juice Beauty Stem Cellular CC Cream v sebe spája to najlepšie zo sveta make-upu, starostlivosti o pleť a ochrany pred slnečným žiarením. Jedinečná kombinácia aloe vera, organickej hroznovej šťavy, minerálnych pigmentov a rastlinných olejov hĺbkovo hydratuje pleť, minimalizuje výskyt vrások, pórov a jemných liniek a dodáva pleti prirodzený lesk. Minerálny filter (oxid zinočnatý) neobsahuje nanočastice a chráni pokožku pred UVA, UVB, UVC, infračerveným a modrým svetlom. To všetko bez obsahu silikónov, parabénov, parfumov a ďalších nežiaducich zložiek. Čerešničkou na torte sú starostlivo vybrané odtiene, ktoré sa prispôsobia tónu vašej pleti.

UNIVERZÁLNA - ILIA Prírodné tónovacie sérum je jedinečný výrobok, ktorý spája starostlivosť o pleť, make-up a ochranu SPF. Ľahko sa nanáša, krásne sa vrství a na pleti vyzerá neuveriteľne prirodzene. Minerálny filter (oxid zinočnatý) neobsahuje žiadne nanočastice a chráni pleť pred UVA, UVB, UVC, infračerveným a modrým svetlom. To všetko bez silikónu, parfumov a olejových zložiek. ILIA Super Serum Skin Tint SPF 30 je nekomedogénny a vhodný pre všetky typy pleti vrátane citlivej. Kombinácia účinných látok, ako je kyselina hyalurónová, rastlinný skvalén a niacínamid, zjemňuje jemné vrásky a nedokonalosti pleti. Udržuje hydratáciu v pleti a zvyšuje antioxidačnú účinnosť až o 200 %.